7 tipů, jak zvládnout time management

7 tipů, jak zvládat time management
Celý článek v časopise Cosmopolitan, 7/2022

    7 tipů + 1 navíc 

  1. nezačínejte žádný úkol dvakrát
  2. dávejte si realistické cíle a termíny
  3. dejte si do kalendáře čas na úkoly, které musíte splnit, včetně času na strategické přemýšlení a hlubokou práci
  4. nastavte si budíka na předem stanovený čas
  5. určete si konkrétní výsledek své práce – je rozdíl mezi „pracuju“ a „udělal(a) jsem konkrétně …“
  6. neslibujte příliš mnoho, nakládejte se svým časem jako s hodnotnou komoditou
  7. naplánujte si odpočinek, pracovat od rána do večera od pondělí do pátku přestane bavit i toho největšího nadšence
  8. neříkejte lidem, že pořád pracujete, jednak je to nezajímá a jednak je to známka toho, že si práci neumíte zorganizovat

Nejspíš to známe všichni, snažíme se pracovat a tu vyskočí oznámení, že přišel email, koukneme, kdo nám píše a vida - upozornění na akci na našem oblíbeném e-shopu. O hodinu později se vracíme k práci, netušíme, kde jsme přestali, ztratili jsme nit a můžeme začít nanovo. Nevím jak ostatní, ale pokud potřebuju skutečně soustředěně pracovat a práci taky dokončit, vypnu všechna oznámení na počítači, odnesu telefon do vedlejší místnosti, a ještě si zapnu funkci „nerušit“.

Jak si určit priority?

Každý na to má svůj systém, ale dva nejčastější jsou vyřídit nejdříve to co tzv. „hoří“ a pak to, do čeho se nám nechce neboli systém „sněz tu žábu“. Je taky potřeba naučit se pracovat se svou energií. Někdo je ráno nejvýkonnější, a zvládne lépe úkoly, které vyžadují čerstvou hlavu a ostrou mysl. Někdo potřebuje naopak pomalejší start a tak ráno vyřizuje jen to nejnutnější. Znát své tělo a tok energie je důležitou součástí time managementu, protože tělo ani hlavu neošálíte a pokud skřivan nutí hlavu k soustředění po desáté večer, nebude to fungovat. 

Co dělat v případě, že mi nedělá problém prokrastinace, ale naopak pracuji příliš. Jak se naučit plnit úkoly efektivněji?

Už jsem to zmiňovala, naše tělo je velmi chytrý stroj, který umí vysílat signály, varování a umí taky vypnout, když mu odmítáme naslouchat. Pokud pracujeme příliš nárazově, tělo může vydržet, pokud pracujeme příliš nepřetržitě a odmítáme odpočívat, tělo se prostě po nějaké době vypne. Efektivní práce vyžaduje sebedisciplinu – zvlášť v případě tzv. freelancerů je důležitá důslednost a plnění termínů a úkolů, jsou totiž sami sobě šéfem. Ale zásadní je nastavit si reálné termíny a naučit se říkat NE. Nemusíme být všude, slíbit všechno a dělat úplně všechno. 

Jak pracovat s tím, zda jsem sova nebo ranní ptáče? Jak tomu přizpůsobit svoje plány?

Už jsem to zmiňovala, je potřeba znát své tělo, svou energii a přizpůsobit tomu svůj pracovní rytmus. Na druhou stranu nežijeme v ideálním světě a je potřeba brát ohled taky na svou rodinu a kolegy. Je to o umění kompromisu a upřímně řečeno taky o osvícených šéfech, pokud pracujeme v korporátním světě. Přístup „result oriented“ je ve stále více firmách uznáván. Dodej výsledek a jestli jsi pracoval v šest ráno nebo o půlnoci není důležité.

Existují nějaké zaručené tipy, kterých se držet? Například na emaily odpovídat jen jednou denně a podobně…

Záleží na tom, v jakém obou se pohybujete, například před uzavřením transakce si nedovedu představit odpovídat na maily jen jednou za den, prostě to nejde, ve hře jsou příliš vysoké částky. Pokud jste copywriter a máte na dodání textů pro klienta dva týdny, pak možná můžete na mail mrknout obden. Každý si musí najít rytmus odpovídající povaze své práce. Byla by škoda přijít o klienty nebo práci jen kvůli neochotě odpovídat na maily.

Přečtěte si pár knížek, některé vyšly i v češtině, hledejte v nakladatelství Melvil
Poslechněte pár podcastů o time managementu 

A PAK SE ZAŘIĎTE PODLE SEBE, SVÉ ENERGIE A DĚLEJTE TO PO SVÉM. I KDYBYSTE NEVSTÁVALI V 5 RÁNO, JE TO OK A SVĚT JE V POŘÁDKU.

AŤ VÁM TO JDE OD RUKY!