Dostal(a) jsem nabídku prodat firmu, co teď?

Dostal(a) jsem nabídku prodat svou firmu, co teď?

Nepanikařte, naopak, něco nejspíš děláte dobře. 

To že vám někdo zaklepe na dveře, znamená, že vaše firma může pro jinou firmu, její majitele nebo investory znamenat příležitost, a tudíž pro vás - šanci na zhodnocení vašeho podnikatelského úsilí. Navíc, nikdo na vás nechce, abyste prodali firmu hned zítra. 

Berte to jako možnost, popovídat si o byznysu, trhu, vyhlídkách, trendech odvětví. Navíc přichází nejspíš někdo, kdo vaši firmu považuje za terno a je ochoten za to terno sáhnout do kapsy, ať už je ta kapsa vlastní - investorská nebo korporátní. Jak hluboko bude do kapsy sahat je důležitá otázka, ale na to se zeptáte později. 

Kdo může na vaše dveře například zaklepat

  • Majitel konkurenční firmy (firma chce horizontálně expandovat)
  • Majitel firmy, která plánuje expandovat do vašeho odvětví, rozšířit své portfolio výrobků nebo služeb (firma chce vertikálně expandovat)
  • Právní, finanční nebo obchodní poradce, kterého klient pověřil, aby zjistil, jestli jste ochoten/ochotna prodat
  • Zástupce investičního fondu (venture capital nebo private equity fondy)

Byznys je o lidech a o komunikaci. Nejlepší bude, potkat se s tím, kdo vás oslovil, zjistit, co má na srdci a jestli se s ním chcete dál bavit. Nic za to nedáte, jen přibližně jednu nebo dvě hodiny svého času, nic víc.

Pokud nechcete na prvním setkání strávit celý den (což předpokládám nemáte v plánu), nedozvíte se nejspíš všechno hned na poprvé. Ale určitě vám takové setkání stačí k tomu, abyste si udělali představu, jestli se jedná o solidního kupce, se kterým se dá smysluplně mluvit o byznysu. A pokud chcete v diskusi pokračovat, potkejte se už napřímo s kupujícím nebo se ptejte na název firmy, která chce kupovat.

Je jasné, že i potenciální kupec bude mít na vás otázky, není nutné řídit se pravidlem "zatloukat, zatloukat", ale buďte obezřetní a hlídejte si informace, které jsou strategické - jména zákazníků, klíčových dodavatelů, obchodní marže - určitě víte, jaké informace pro vás mají cenu zlata. Ale počet zaměstnanců nejspíš do kategorie "důvěrné" nespadá.

Pokud jste s diskusí spokojeni a jste ochotni o prodeji uvažovat, požádejte o nezávaznou nabídku, říká se jí taky některým z těchto anglických termínů

Na dotaz, kolik byste chtěli dostat za vaši firmu peněz není nutné odpovídat. Nedávejte nabídku jako první, kupec chce koupit, kupec nabízí. Počkejte si.

Ještě pár tipů k zamyšlení, než začnete prodávat.

Když víte, co vás čeká, můžete se připravit a není to jen o přípravě firmy na prodej, tzn. „vyčištění“ všeho, na co v běžném provozu nebyl čas, ale připravit se také psychicky. U menších firem je obvykle prodávajícím jeden nebo více majitelů – otců zakladatelů. Prodej je sice finanční ohodnocení roků tvrdé práce, ale zároveň je to přetnutí mnohdy silného citového pouta. Zažila jsem pár „chlapáků“, kteří chtěli prodat a konečně odpočívat, ale na konci prodeje zamáčkli slzu, mám pro to velké pochopení a respekt. Dobře prodaná firma může být začátkem dalšího úspěšného podnikatelského příběhu.