Jak být úspěšný, šťastný a bohatý úplně bez práce

Už jste to četli?

50 návyků milionářů

20 rituálů nejšťastnějších lidí na planetě

Rady jak na štěstí, fůru peněz a úspěch bez námahy, pokud možno přímo z gauče a do příští středy.  

Zatím jsem to nezkusila, ale pár tipů, jak být bohatý, šťastný a úspěšný mám taky, akorát budete muset vstát z toho gauče….

JAK BÝT ŠŤASTNÝ (aspoň občas)

Základ je pochopit, že tzv. instantní štěstí je blbost, prostě těžko můžeme být vysmátí a šťastní od rozbřesku do soumraku. 

Další důležitá věc je, radovat se z malých věcí, protože barák, Teslu nebo vlastní ostrov si přece jen nekupujeme každý den. A upřímně kdo by si chtěl kupovat Teslu, když musíte každou chvíli zastavit u zásuvky (i když RV tvrdí, že do Chorvatska to dá jen se zastávkou na čůrání).

  • klidně se radujte z toho, že nepadají trakaře, ale jen drobně mží
  • že vám na větvi před kuchyňským oknem sedí sojka
  • že si večer nalejete sklenici vína a přečtete si pár kapitol z oblíbený knížky
  • nebo, že se půjdete projít kolem řeky, rybníka nebo prostě kolem něčeho, kolem čeho se dá jít kolem a dokola

A když už se dostaví něco, z čeho jsme nešťastný, můžeme si klidně pobrečet, protože lidský tělo nemá schopnost brečet jen tak pro nic a za nic. Slzy jsme dostali do výbavy, abychom je používali, tak si poplakejme, vybrečme se – potichu i nahlas a pak už se zase můžeme těšit na ty pomíjivý chvíle štěstí.

JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ

Z řady návodů se může zdát, že úspěch je výsledkem několika po sobě následujících kroků, jako třeba:

  • nákup vytuněného diáře nebo notesu
  • pořízení barevných pastelek
  • pečlivé sepsání 50 stránkového byznysplánu (nikdo to nečte, věřte mi)
  • najmutí kouče, který správně naslouchá, tu a tam se na něco přeptá, ale nikdy neradí
  • případně metoda „JAKO KDYBY UŽ“, neboli předstírat, že už jsem úspěšný nebo úspěšná (tady bych i trochu souhlasila, protože chodit po světě a vysvětlovat, že zatím jsem lůzr, ale chystám se být úspěšný, ničemu nepomůže).

Nemám v rukávu žádný magický návody, jak se přes noc stát veleúspěšným miláčkem Forbesu. Mám jen otřepaný rady, kterými se řídím už několik desetiletí, někdy to vyšlo a někdy to byl fail, neboli fackup neboli průser, všichni jsme lidi.

  • zamyslete se, jestli to, v čem chcete uspět je reálný;
  • případně to zkuste v kostce vysvětlit svojí babičce nebo někomu, kdo neleží každej den ve Forbesu a žije si úplně normální poklidnej život;
  • připravte se, že budete muset pracovat, a to dost tvrdě, je to nepříjemná zpráva, ale je to tak;
  • napište si, čeho chcete dosáhnout (kamkoliv do mobilu, na ubrousek, na kus papíru, v případě nouze stačí i toaletní papír);
  • připište k tomu, jak KONKRÉTNĚ to uděláte a kdy - například „budu mít víc zákazníků“ je fajn, ale jak přesně toho docílíte? Půjdete na trh, sepíšete si seznam potenciálních kontaktů, pošlete 200 mailů nebo dopisů, obtelefonujete potenciální zákazníky a připravíte se na to, že vás někteří pošlou do háje a vy si to nebudete brát osobně;
  • berete na vědomí, že lidi jsou slibotechny, ti, co "dycky" říkali, že vám pomůžou se k vám neznají, někteří se vám budou smát, co to vymýšlíte za ptákovinu, budou vám říkat, že to stejně nevyjde a tak, a co furt píšete na ty sociální sítě – na to všechno se musíte vykašlat a jít si za svým;
  • vězte, že spousta lidí něco začne a nikdy to nedokončí, protože je to votrava, moc práce a lehčí je o tom donekonečna klábosit, než se zvednout z gauče a udělat to;

… a pak se vsaďte sami se sebou, že vy mezi tyhle žvanily patřit nebudete, protože jste ochotný vydržet, vy to prostě dotáhnete, i kdyby čert na koze jezdil.
 

JAK BÝT BOHATÝ

Když vytrváte, může se stát, že budete mít i peníze. Záleží samozřejmě na tom, čemu říkáte bohatství. Znám lidi, co přehazujou peníze lopatou a tvrdí o sobě, že jsou jen nevýznamní chudí břídilové. Znám lidi, co přišli omylem k penězům a všude na potkání vyprávějí, že na Seychely a Maledivy lítají zásadně k stání (rozuměj celý let prostojí u baru ve First Class) a vůbec mají potřebu dát všem kolem na vědomí, že na to maj‘ a pak znám lidi, kteří prostě mají peněz tak akorát, a jsou v pohodě. 

Tak vám přeju, ať jste úspěšní přesně tak, jak moc jste pro to ochotni udělat a ať jste šťastný přesně tak, jak moc se umíte radovat i z toho, že dneska sice nesvítí slunce, ale je dost pravděpodobný, že nejpozdějc‘ začátkem příštího týdne se oteplí a slunce jednoho dne určitě zase vyjde.