Malý (velký) cíle

Malý cíle jsou vysmívané téma. Podnikání lokální – jen to ne, podnikání jako vedlejšák (side hustle) – Bože jen to ne, podnikání na mateřské – jo mezi plínama a dudlíkama, haha. Prostě malé podnikání je opovrhované, není dost IN, je to jen podnikání nanečisto a pro řadu podnikatelských a investorských hvězd je pod rozlišovací schopností.

Chcete mít druhej job? Rozjeďte ho. Chcete podnikat na mateřský? Jděte do toho, pokud to vydržíte. Chcete mít cukrárnu na návsi v Kardašově Řečici? Jděte do toho a pečte takový dorty, za kterýma budou jezdit lidi až z Jindřichova Hradce, co z Jindřichova Hradce, ze sousedního Rakouska. Velcí byznysmeni a investoři v Čechách budou i nadále hřímat z konferenčních pódií, že začínat v malém a jenom v Čechách se nepočítá, protože jedině globální byznys je ten správný, jediný a pravý. Podle mě je teda začít v malém OK. 

Ti, kteří této masáži propadli, postují na Facebooku, že právě dorazili na letiště v San Franciscu, Londýně či Caracasu. Ten, komu to je jedno, postuje z Vysokého Mýta nebo Pernštejna nad Bystřicí a nebo nepostuje vůbec.

Neomlouvejte se za to, co jste neprovedli. Mít malý lokální business není zločin. Máte pocit, že Colgate Palmolive, Coca Cola nebo Microsoft začínaly jako globální korporace? Že hokynáři (se vší úctou ke každému, kdo je skutečným hokynářem) pan Michael Marks a Thomas Spencer se jednoho dne probudili a řekli „Zakládáme obrovský globální business a budeme mít obchoďák Marks & Spencer v Praze na Václaváku“? To, že je váš business na začátku a tudíž malý, je nad slunce jasné, a není proto nutné to každému vykládat. Děláte na tom, aby váš business měl přesně takovou velikost, jaká vám vyhovuje. Jestli chcete malý rodinný podnik, mějte ho. Jestli chcete kavárnu s deseti stolky, mějte ji. Chcete mít filiálky po celém světě, založte si je. Ale rozhodně se vykašlete na to, co vám kdo diktuje, a za malý business se nestyďte. 

Jediný, co se počítá, je ZAČÍT! 

marksandspencer.com