Za kolik to prodáváte?

Nevím, jestli to víte, ale to, že máte produkt nebo službu, ještě neznamená, že máte byznys.

Musíte TO prodat. Teď si říkáte „no to‘s nám řekla novinu“, ale kupodivu pořád existují lidi, kteří dokážou mluvit hodiny (no hodiny bych to nevydržela) o svém produktu, jak ho vymysleli, kdy a proč ho vymysleli, jak se u toho cítili, jaký to bude mít význam na světovou ekonomiku, co říkají výzkumy, jak to dopadne na HDP, klima, náladu obyvatel, atd., ale o tom, ZA KOLIK se TO bude prodávat, ani muk.

Existuje řada komplikovaných pouček a vzorců, jak vypočítat cenu produktu. Doporučovala bych realistický přístup. Zvlášť na začátku.

A víte ...

  • jaké máte náklady (materiál, doprava, atd.)
  • výdaje (marketing, váš plat, nájem, telefon, atd.)
  • kolik byste rádi utržili (marže) a
  • určitě taky víte, za kolik prodává konkurence

Jestli to nevíte, tak si to zjistěte. Nekonkurujte cenou (pokud nemáte zaváděcí cenu a zákazníkům dáte vědět hned úvodem, že takhle levný to bude jen chvíli). Pokud prodávají chleba na rohu za 30 korun, neprodávejte ten svůj za 15. Buď vás to zruinuje, protože prodáváte pod náklady anebo pečete chleba z pilin a zákazníci na to přijdou.

Výpočet ceny u služeb je trochu snadnější, řekněte si, kolik si chcete měsíčně vydělat a kolik hodin jste ochotní a také schopní pracovat.

Chcete si vydělat 30.000 korun a jste ochotni pracovat denně 6 hodin. V měsíci je obvykle 21 pracovních dnů, to je 126 hodin, tedy 238 Kč na hodinu a nezapomeňte na náklady a výdaje rozpočtené do hodin. Musíte si ještě rozmyslet jestli

  • jste ochotni pracovat 21 dnů
  • hodinová sazba 238 Kč je pro vás OK
  • jestli jste schopní prodat 126 hodin vaší práce za měsíc
Margareta Křížová

Jinými slovy, kolik zákazníků musíte najít, abyste jim prodali 126 hodin? Pokud budete prodávat po hodině, bude to dost fičák, najít 126 zákazníků, pokud prodáte každému zákazníkovi 12 hodin, znamená to 10 a kousek zákazníka, je to reálné?

Ještě se hodí malá rezerva (cca 10-15%), zvlášť u ceny za projekty a fixní ceny. Občas natrefíte na zákazníka kreativního potížistu, který si vymýšlí různá vylepšení a změny a najednou děláte víc, než jste čekali. A u projektů nezapomeňte na výdaje, pokud budete jezdit za zákazníkem z Prahy do Hodonína, cestovné se hodí přidat k ceně. Pokud vám tedy v Hodoníně nedají pokaždé na cestu demižon vína, pak bych nad cestovným přimhouřila oko.

Takže teď až se vás lidi zeptají „za kolik to prodáváte?“ budete přesně vědět, doufám. Protože není nic horšího, než se vykrucovat, zákazník se chce prostě jenom dozvědět cenu.


Zákazník: „Kolik to stojí?“

Vy: „Je to tak levný, že si to ani nedokážete představit.“

Zákazník: „Jasně, ale kolik to stojí?“

Vy: „No když odečtu slevu a zamyslím se nad tím, že všude jinde je to mnohem dražší, neuvěříte.“

Zákazník: „Ježišmarjá, kolik to stojí?“

Vy: „Netušíte, jak výhodná koupě to je!“

Zákazník už se zhroutil nebo se v mrákotách odpotácel

… a vy máte po obchodování


Tak ať vám obchody běží jak po másle!