3 důvody proč mi investor nedá peníze

Chystáte se na prezentaci pro investory? Mám pár drobných rad, jak se vyhnout zbytečnému fiasku. 

Není to spravedlivé, ale kdo umí mluvit, má výhodu a větší šance na úspěšnou prezentaci. 

Zažila jsem lidi, kteří měli úžasný projekty, ale byli tak nervózní, že celá prezentace šla do kopru. Ale taky jsem zažila prezentující s tunou sebevědomí, ale projekt o ničem. A pak nadšence, kteří chtěli říct v pětiminutové prezentaci úplně, ale úplně všechno, takže posluchači usnuli nebo vymýšleli trasu úniku. Investoři jsou obvykle brutálnější, ti odešli nebo si chvíli užili dušení nebožáka ve vlastní šťávě.

Ke spolehlivým zabijákům prezentace pro investora patří následující 3 prezentační techniky

  1. Utlučete posluchače informacemi a detaily, každý produkt či službu popíšete do nejmenšího detailu, přidáte info, jak a kde jste na nápad přišli, že je to vlastně splacení dluhu vaší babičce, dědečkovi, strýci apod. Je to drsný, ale koho to zajímá? Zákazník chce vědět, jestli vyřešíte něco, zač je ochoten zaplatit a investor chce vědět, jak prodáte a kolik na tom vydělá a jestli už váš prastrýc pekl koláče pro císaře pána, je mu vcelku jedno;
     
  2. Uspíte posluchače detaily o sobě. Jasně že je zajímá, jestli jste energický rváč nebo uspavač hadů, ale to zjistí i beze slov, buď je baví vás poslouchat, nebo už dávno usnuli. Informace o tom, kam jste chodili do školky, že jste jako malí milovali Lego a máte rádi retro si nechte na první rande, i když i tady bych viděla riziko;
     
  3. Vůbec není jasné, proč jste se do toho produktu nebo služby pouštěli, protože dalších 6 firem dělá úplně to samé co vy. Pokud nejste schopni v prvních dvou větách jasně říct, v čem jste lepší, jiní a originálnější, zapomeňte na to. A hlavně neříkejte, že jste levnější. Chytrý zákazník si řekne, že někde jste ušetřit museli, tudíž nejspíš na kvalitě a investor má strach, že vydělá míň peněz.

A ještě jeden tip, i když neprezentujete pro investora

Když člověk prezentuje, a nemusí to být jen pro investory, vždycky se najde rejpal, kterej vás chce vyhodit ze sedla a položí vám hnusnou otázku. Proto je dobré se připravit, co by to tak mohlo být. Například:

Proč právě vy máte pocit, že nám máte co říct?

Ale zkuste vymyslet ještě pár dalších. Až se ten rejpal zeptá, nebudete v nervu. A ještě je dobré si uvědomit, že jeden rejpal obvykle dodá odvahu dalším rejpalům, kteří by se jinak neodvážili zeptat. Odpovídejte s úsměvem a klidně, i když byste nejraději po tom idiotovi skočili. Jakmile dáte najevo, že vás vytočil, usmaží vás s radostí před očima celého sálu. 

Tady bych doporučila položit s úsměvem otázku „jak byste to řešil(a) Vy, ráda si poslechnu Vaše zkušenosti, vidím, že o tématu víte opravdu hodně, prosím podělte se s námi“. Bohužel jsou i případy, kdy naopak rejpal rozloží vás. Poplačte si, zanadávejte a konec, nejde o život. 

P.S. Je dobré vydržet s pláčem a nadávkami alespoň do předsálí, ideálně až na WC.

Mějte se fajn a zase ve čtvrtek