5 věcí, než začnete podnikat (a jedna navíc)

První věc, kterou bych doporučila – a nebuďte na mě naštvaný – zvažte, jestli fakt chcete podnikat. Já vím, dneska je to trochu jako „kdo nepodniká jako by nebyl“. Ale věřte mi, i ten kdo nepodniká, je pořád člověkem a má místo na slunci.
Takže se netrapte, tohle už číst nemusíte a můžete jít třeba do kina. 

Ale jestli opravdu chcete začít podnikat, já osobně bych udělala pár věcí a taky bych si to pořádně spočítala.
Podívejte se na webinář zdarma JAK OTESTOVAT SVŮJ BYZNYS NÁPAD

1. dala bych si do kupy svoje osobní finance
- kolik jsou moje měsíční náklady (myslím tím celé rodiny, pokud ji máte)
- jakou mám finanční rezervu na neočekávané výdaje, protože jak všichni víme, pračka a lednice zásadně přestává fungovat, když to člověk
  nejmíň  potřebuje
- spočítala bych si jak dlouho vydržím žít z úspor, jiných příjmů nebo příjmů manžela
  protože, ač to někoho může zaskočit, nejspíš nezačne váš byznys vydělávat hned od začátku

2. nepraštila bych hned s prací, ale zkusila bych rozjet svoje podnikání nejdřív jako „vedlejšák“, je to fuška, ale jde to zvládnout

3. spočítala bych si kolik vlastně musím prodat (ať už výrobků nebo hodin), abych se dostala na nulu neboli „bod zvratu“ neboli „breakeven point (kdybyste to chtěli vědět, pošlu vám návod, nic složitýho, úplně na konci článku mi můžete dát vědět)

4. zjistila bych si, jak začít podnikat podle pravidel – to je živnostenský list, založení společnosti, registrace k daním, atd. mohl by se vám hodit Videoprůvodce podnikáním, jestli ho ještě nemáte.

5. probrala bych s rodinou své plány na podnikání, což může znamenat, že občas nebude večeře, občas nebudu doma, budu nejspíš pracovat někdy i večer a o víkendu; není nic horšího, než když chudáci doma netuší co se děje, kam chodíte a proč se zamykáte v obýváku (protože chcete mít klid na práci a přemýšlení)

a jako bonus

6. připravila bych se na jízdu nahoru a dolů, na pochybnosti o tom, jestli to dám, na strach, že mě sousedka nebo kamarádka pomluví, na to, že mě někdo pošle do háje a odmítne u mě nakoupit (já vím, odmítnutí není příjemný, člověk se tak trochu stydí sám před sebou, je mu trapně a vlastně to přijde i líto – ale nejste třasořitky, ne?), ale taky bych se připravila na radost z toho, že se to povede a můj byznys se rozjede (i když třeba pomalu a v malém)

A kdybyste se chtěli pobavit a zároveň se dozvědět něco o strachu (ne že byste měli strach, to vůbec)…, poslechněte si,
co říká MUDr. Radkin Honzák o strachu na TEDxu

Chcete to probrat osobně - online?

Tak zase příští čtvrtek, a mějte se fajn!