A kolik by to jako stálo?

Člověk se má ptát, kolik co stojí. Jsem pro. Nemám s tím problém. Taky se ptám. ALE.....

Nedávno jsem měla následující telefonický rozhovor.

Podnikatel: Dobrý den, potřebovali bychom se poradit o vstupu investora do našeho projektu.

Já: Dobrý den, není problém. Můžeme se domluvit na setkání, probereme to.

Podnikatel: Víte, on je ten náš projekt poměrně malý, nevím, jestli by vás to zajímalo. Jednalo by se „JEN“ o několik milionů.

Já: To nevadí, pokud potřebujete poradit, rádi se s Vámi potkáme. Navrhuji neřešit to po telefonu.

Podnikatel: A kolik by to poradenství jako stálo.

Já: Přiznám se, nedokážu vám odpovědět takhle po telefonu. Nemám dost informací. Až se sejdeme, probereme to, v čem potřebujete poradit, o čem je váš projekt, jestli Vám můžeme pomoci (vždycky to fakt nejde) a já Vám řeknu, kolik byste zaplatili.

Podnikatel: No, ale já bych chtěl vědět, kolik by to jako stálo. Už teď. Abychom k vám nejezdili zbytečně. Co když si vás nebudeme moct dovolit.

Já: Přece jen, navrhuji, probrat to na osobním setkání. A Vy se pak rozhodnete.Z

Zkrátím to, volajícího jsem neuspokojila a náš telefonický rozhovor skončil tak nějak s otevřeným koncem. Asi si poradí sám.

Z toho plyne několik poučení.

Není problém ptát se na cenu, musí to mít formu, nejsme na tržišti

Naopak je problém snažit se vydolovat cenu po telefonu, budete vypadat jako kolenovrt

Domluvte se na informativní schůzce, kde vysvětlíte, co potřebujete, okouknete poradce a zjistíte, jestli je vaše „krevní skupina“ a budete s ní/ním chtít spolupracovat (nestává se to často, ale někdy je jasné, že to nebude fungovat)

Poradce si okoukne vás a zjistí, jestli jste jeho/její „krevní skupina“ a bude s vámi chtít spolupracovat (nestává se to často, ale .... viz předchozí bod)

Požádejte o písemnou nabídku, rozmyslete si ji, klidně se doptejte, pokud něčemu nerozumíte (to není známka kolenovrtství, ale zdravého rozumu) a písemně se dohodněte na spolupráci.

Mimochodem, když prodávám něco JEN za pár milionů, pojedu si okouknout, kdo mi s tím bude radit, i kdybych jela až z Aše.

Jestli své podnikání myslíte vážně a chcete opravdu prodávat za PENÍZE, může se vám hodit Videoprůvodce podnikáním, kromě videa tam najdete podrobný e-book s návody na výpočet ceny produktu a služby.