Foodblog jako vášeň a .....business

Hospodářské noviny, Příloha Podnikání

Hezký den,  v současné době vedu internetový foodblog, jehož prostřednictvím se dělím se čtenáři o recepty a tipy na domácí pečení. Ráda bych se zeptala na váš názor ohledně potenciálu v odvětví poctivého domácího pečení z kvalitních surovin.  Vidím v tomto ohledu na českém trhu stále spoustu mezer. Konkrétně bych se ráda zaměřila na netradiční dezerty na zakázku s cílem ztvárnit zájmy a požadavky každého zákazníka individuálně – ať jde o složení výrobku, jeho vzhled nebo kombinaci obojího. Myslíte si, že je možné prorazit v Česku s nesériovou výrobou, bez polotovarů a s osobním přístupem? Je rozumné propojit tuto činnost právě s internetem, například ve stylu e-shopu „namíchej si svůj dort“? Zákazník by tak zadal informace týkající se dietologických požadavků, příchutí, vzhledu a všeho dalšího, co by požadoval, včetně doručení  výrobku. Pečení je pro mě prozatím koníčkem, ale ráda bych ho posunula mnohem dál.

Jakmile se nápad týká jídla a obzvlášť dobrého a kvalitního jídla jsem pro! Domácí vaření a pečení zažívá boom, hrůza lidí z toho, co všechno by mohlo být v nekvalitním jídle a navíc jakýsi návrat ke kořenům, to vše nahrává vašemu nápadu. Navíc mám pocit, že zákazník se už nespokojí s českými buchtami a bábovkou, i když nic proti staré dobré klasice z Čech. Je spousta nápaditých a úžasných pečených dobrot, které neznáme, ale rádi bychom je vyzkoušeli. Ti odvážnější se postaví k pečení čelem, je ale většina těch, kteří si na to netroufnou nebo je to prostě nebaví. Ti všichni mohou být vaši zákazníci. Je otázka kolik lidí to je, a zda to stačí na obživu.

Na koho se zaměříte? Chcete mít foodblog pro ty, kteří pečou a k vám budou chodit pro inspiraci, rady a tipy, co a kde se dá koupit a která mouka lépe kyne? Nebo to bude e-shop, kde budete své kulinářské výtvory prodávat? Nebo kombinace obou? Byla by škoda omezovat se pouze na jeden tip návštěvníků.  Návštěvnost je základem. A tu získáte tím, že si u vás najde něco zajímavého vášnivý pekař či pekařka i ten, komu přijede tchýně na víkend a hrozí, že kromě toastu s marmeládou se žádný moučník podávat nebude.

Základem dobrého foodblogu jsou fotky. Fotky prodávají, a u jídla to platí dvojnásob. Takže, jestli umíte skvěle péct a navíc krásně fotíte, máte vyhráno. Pokud vám fotografické vlohy chybí, spojila bych se s někým, kdo má alespoň základy foodstylingu. I nádherná bábovka v lehoučké závěji moučkového cukru, naservírovaná na umělohmotném talíři a neuspořádaném stole, se promění v nevábnou věc bez šmrncu. A proč nenabídnout jako bonus inspiraci na krásně prostřený stůl?

Konkurence je poměrně velká a je třeba se odlišit.  Co třeba videoblog o pečení? Ráda hledám na Youtube inspiraci u videoreceptů. Vidíte přesně, co, kam a kolik nalít, nasypat a jestli váš koláč vypadá v troubě stejně pěkně jako na videu. Sledovat videorecept je prostě zábavnější, než si recept jen tak přečíst. Pokud je video pro začátek příliš, i fotorecepty jsou fajn. Tak začínala třeba Ree Drummond alias The Pioneer Woman. A víte, kde je dnes? Má svůj pořad na Food Network. Nemusím zrovna vařit v kovbojském klobouku, ale ten její blog je opravdu moc krásný, třeba jen pro inspiraci.

Do začátku budete potřebovat nějaké peníze. Kvalitní pečení něco stojí. Nevím jak Vám, ale mě se málokdy povede recept hned napoprvé. Pokud selžete několikrát, může se jednat o podstatnou investici. Představte si recept z šesti vajec, kostky másla, samozřejmě pravé vanilky, smetany a třtinového cukru nejvyšší kvality. Při šestém pokusu jste hrubým odhadem na částce 1.290 Kč.

Je taky potřeba se připravit na kritiku. Budete-li psát o fotosyntéze, či teorii relativity, málokdo vám bude oponovat, ale počkejte ty diskusní příspěvky k bábovce nebo bublanině, na tu je odborník každý. Zvlášť anonymní diskutéři ….Budete potřebovat hodně času. Musíte o sobě dát vědět. Komunikovat se svými čtenáři, odepisovat, radit, budovat komunitu kolem svého blogu.

Za dobrý nápad považuji možnost sestavit si své ingredience a objednat si na Vašem foodblogu speciální koláč na míru.  Obzvlášť, jestliže by se jednalo o pečení pro různé druhy diet, možná jste objevila díru na trhu. Tady bych si jen dávala pozor na zdravotní riziko. U diet je třeba dodržet opravdu přesné postupy a povolené ingredience, a je potřeba upozornit i na možné alergické reakce. Vyhnete se tím nežádoucím reakcím a v horším případě zdravotním potížím, a to je to poslední, co byste pro svůj blog potřebovala.

Nejsem si jistá, jestli se lze provozováním foodblogu uživit. Myslím, že většina takových blogů vznikla hlavně z vášně k jídlu, radosti z vaření a pečení. Většina českých foodblogerů stejně jako jejich zahraniční kolegové začali blogovat, aniž by se tím živili. I když někteří z nich jsou dnes už profíci.