Jak oslovit cizí lidi

Tak především bych ráda upozornila, že považuju za normální, oslovit lidi, které neznám. Jen to musí mít formu. Zajímavé je, že oslovení cizích žen na ulici patří k poměrně rozšířené balicí technice a nikdo se nad tím nepozastavuje. Zatímco, pokud vidí žena na veřejnosti cizího muže, který by stál za hřích, má smůlu.

V byznysu je to jinak. Oslovit můžete, nic horšího, než, že vám nikdo neodpoví, se nestane. No vlastně, ve vzácných případech vám může někdo poslat hnusný email, proč ho oslovujete. Z toho si nic nedělejte, jedná se zřejmě o vzácného hlupáka.

Většina lidí na maily odepisuje, akorát je pravděpodobné, že mailů mohou dostávat hodně. Navíc je tu riziko, že jste spadli do spamu. Tudíž není od věci napsat ještě jednou a zdvořile se připomenout.

„Vím, že máte plný kalendář, jen jsem se chtěl(a) ujistit, že můj mail neskončil ve spamu. Díky a těším se na odpověď. S pozdravem, XY.

Pak ještě můžete zavolat do recepce firmy s tím, že jste ten a ten, poslal(a) jste email a chcete se ujistit, že email došel. Pokud se po této intervenci nic nestane, vypadá to na prohraný boj. Hlavně nepropadejte panice, že vám už nikdo nikdy neodpoví. Víte, kolik lidí mi neodpovědělo na mail nebo doporučený dopis? A přežila jsem to.

I když jeden chronický mailový slibotechnik mě dostal. Před časem mě požádal, abych mu napsala v určité obchodní věci. Napsala jsem. A pak nastala hra – omlouvám se, odpovím příští týden. Určitě se vám ozvu po neděli. Hned, jak se vrátím z cest, ozvu se. Podle délky odmlky odjel na cestu kolem světa. Už mu dávno nepíšu. Neměl koule na to, aby napsal: "Díky za maily, ale marná snaha, už nemám zájem."

Když už se rozhodnete někoho oslovit, je dobré jasně a stručně zformulovat, o co jde a co chcete. V 1. max. 2. větě. Pokud to napíšete do 17. věty, hrozí, že oslovený při čtení usnul nebo zešílel. Tudíž neodpoví.

Jestli máte opravdu blok oslovit někoho cizího, zkuste zapátrat na Linkedinu, zda nemáte ve svých kontaktech někoho, kdo dotyčného zná a požádejte o představení.

Pokud neplatí předchozí číslo 2, oslovte dotyčného na Linkedinu sami, hlavně nepoužívejte to otřepané "Rád bych si vás přidal do své sítě kontaktů", které automaticky vyskočí. Je tam možnost text změnit.

Další šance je jít na akci, na které příslušná osoba bude. Tam ji nebo ho můžete pozdravit, představit se a pak napsat. Setkali jsme se tam a tam, ...A když tam nebude ten, koho hledáte, bude tam někdo jiný.

Určitě existují i další způsoby jak někoho oslovit, není na tom nic špatného, jsme lidi. Hlavně se nebojte předem a zkuste to. Nejpovedenější věci v mém životě byly ty, které jsem považovala za nemožné.

Pokud máte další tipy či finty, sem s nimi.