Králíci v businessu

Minulý týden mě pozvala Petra Janíčková, abych si povídala s lidmi, kteří se přihlásili do projektuInicio 50. Je to projekt pro lidi, kterým je přes padesát let, přišli o práci a nevzdali to.

Většina z nich je už nějakou dobu bez práce a nechtějí zůstat na úřadu práce na věky.

Musím říct, že svět těchto “startupistů” je zásadně odlišný od startupové scény v řadě akcelerátorů a dalších cool líhní technologických businessů. Tenhle svět je podstatně reálnější. Jsou to lidi, kteří živí rodiny, platí nájem, musí prostě z něčeho žít. Na rozdíl od řady mladých businessmenů, kteří bydlí u rodičů doma a zadarmo a pokud mají hlad vyplení mamince ledničku.

Na Inicio se mluvilo o různých podnikatelských nápadech. U některých je potřeba dotáhnout detaily a můžou se spustit, některé jsou spíš koníčkem a na uživení to není a některé jsou dokonale jednoduché a mají velkou šanci na úspěch. Nebudu psát o detailech, abych nevyzradila cenné nápady, ale většina businessů je postavená na tom, co tihle lidi umí, co dělali celý život a v řadě případů, co umí vyrobit vlatníma rukama a talentem. Byli tam grafici, softwarový analytik (který evidentně věděl, co dělat, aby se spustila prezentace na notebooku), designerka oblečků pro panenky a neuvěřitelně šikovná švadlena (kdyby to viděli u Mattela, bledli by závistí a nebo by tu paní okamžitě angažovali), výtvarnice, telekomunikační odborník, poradkyně pro bydlení dle feng shui, a zakladatelka soukromé školky.

Nicméně jeden projekt prostě musím zmínit - Minifarmu Kristiánek u Turska, kde chovají králíky. Manželka chová králíky prvoligové a fandí Slavii, tudíž králíci bydlí ve slavistických kotcích. Manžel je Sparťan a chová králíky druholigové (ano, vím, že Sparta hraje první ligu, ale v Tursku je prostě Sparta druholigová). Králíci (Slávisté i Sparťani) dostávají speciální krmivo a sežerou ho metrák za měsíc. Manželka má přesně spočítáno, kdy se ještě vyplatí do králíka krmivo cpát a kdy už si žere nad poměry a tudíž by měl jít na pekáč. Za to manžel, Sparťan to zas tak nesleduje, takže králíky takzvaně prokrmuje, to znamená, že králíci žerou a tloustnou a zabírají místo mladším králíkům. Zní to jako velká sranda, nicméně téměř všichni králíci už jsou zamluvení, ti ostatní jsou objednaní od organizátorů farmářských trhů. A na dotaz, kdy bych si mohla králíka přijet koupit, jsem se dozvěděla, že se můžu zapsat do pořadníku.

Vodu a krmení nosí na farmě králíkům ručně, nemají web (tady bych se přimlouvala za to vystoupit z anonymity) a králíci zatím nepožadují vlastní sociální síť. Přesto je vyprodáno. Asi na té farmě něco dělají dobře a vymysleli úplně normální business. V pořadníku mám číslo 650 a doufám, že se na mě napřesrok dostane.

P.S. Paní farmářka se celý život věnovala penologii a na Pankráci zná každý kout. Nevíte co je penologie? Já to taky nevěděla, ale vzhledem k fortelu té dámy, chápu, že na manžela zbyli králíci v druhé lize.