Najmout si parťáka na běhání? ano!

Najmout si parťáka na běhání? ano!
21.1.2013    Hospodářské noviny, Příloha - Podnikání

Dobrý den, uvažujeme s přáteli, že založíme firmu, která bude zákazníkům ve velkých městech nabízet parťáka (muže i ženy) na běhání. Stále více lidí sportuje, ale mnoho z nich žije třeba single a nemá často chuť si jít zaběhat, i když cítí, že by to jejich zdraví prospělo. V rámci služby by si mohli zvolit místo a dobu, kde budou chtít běhat. Podle osobních preferencí by si pak vybrali na internetu svého sparring-partnera, který by s nimi běhal, podporoval je při běhu a poskytoval podporu. Ceny by byly nastavené tak, aby se klientům vyplatilo si objednat a zaplatil běhání dopředu a tím se tak motivovat. Běhat by mohli studenti a studentky sportovních škol. Co si o našem nápadu myslíte? Má šanci uspět? Jak bychom ho mohli ještě vylepšit?

Nápad nabízet parťáka na běhání je fajn. Všichni běhají, je to in a říká se, že to čistí hlavu. Od Central parku v New Yorku, po Stromovku v Praze, všude lidi běhají. Kdo neběhá, jako by nebyl.  Trendově bezva business. Výhradu bych měla k tomu, že o partnery na běhání mohou mít zájem převážně singles. Nejsem single již pěknou řadu let, a přesto se mnou nikdo z rodiny běhat nechce. Několikrát jsem se o to pokoušela sama. Za zásadní jsem při každém novém začátku považovala nákup toho nejlepšího vybavení. Boty, slušivý běžecký outfit, mini iPod s hudbou, měřič tepové frekvence. Předpokládala jsem, že vybavení je minimálně osmdesát procent úspěchu, pak už stačí jen volně vyklusávat. Opak byl pravdou. Po minutě vyklusávání jsem se začala dusit, sluchátka mi vypadávala z uší, strašně mě píchalo v boku a hudba z iPodu byla přehlušená duněním tepové frekvence v celé hlavě. Poté, co jsem tento proces zopakovala ještě několikrát, jsem se na běhání prostě vykašlala.

A tady je příležitost pro parťáka na běhání. Pokud bych měla možnost běhat s někým, zřejmě by to mou motivaci zvýšilo. Je tu však několik ale. Vybírám si parťáka, který jen běhá? Nebo si vybírám coache či trenéra běhání? Každý čeká něco jiného. Někdo prostě jenom nechce běhat sám. Ale dovedu si představit šťouraly, kteří chtějí vědět řadu dalších informací a vůbec přistupovat k běhání vědecky. Pak už to není jen o tom, najmout si studenta sportovní školy, který dostal do kolébky dar umění běhat. Co odpovědět, začne-li se „ klient – šťoural“ ptát na tréninkové plány, nejlepší způsob jak s běháním začít, jak střídat chůzi a běh, kolik minut denně na začátku běhat a jak čas postupně zvyšovat. Jaká je nejlepší tepová frekvence. Kolik tuku spálí klient šťoural za deset minut běhu? A neměl by teď pít pouze ovocné šťávy?“ Odpověď „Já nevím, já prostě běhám odjakživa.“, bude leckomu připadat málo profi a může tenhle business zničit.

Navrhovala bych prezentovat business jako ucelený package – službu.
Co třeba „Naučíme vás běhat tak, aby vás to bavilo. Řekneme vám, co potřebujete (boty, tepláky a chuť začít běhat). Řekneme vám, co rozhodně nepotřebujete (vystajlovaný outfit). Naučíme vás zdravě žít.

Dalším typem klientů by mohli být zahraniční návštěvníci Prahy. Vzhledem k množství běhajících lidí na západ od nás, si dovedu představit chuť takového zahraničního běhavce proběhnout si Kampu a Malou stranu nebo Stromovku s parťákem, který navíc ještě něco ví o kultuře a historii Prahy. I když, přestože o historii vím leccos, já bych byla jako průvodce nepoužitelná. Vidím to v živých barvách, jak zchvácená, sípavě a přerývaným hlasem vysvětluju historii Sovových mlýnů a Trnkovy vily.

Shrnuto podtrženo, záměr dobrý a praktický. Trend směrem k pohybu a zdravému životnímu stylu nahrává možnému úspěchu. Rizika vidím ve schopnosti běhacích parťáků odpovídat na všetečné dotazy adeptů běhání, včetně odborné průpravy. Naučit běhat a neublížit. Technika běhání, tréninkové plány, možná výživové poradenství. Dalším rizikem může být přímá domluva klienta s parťákem. Jediná šance je klientovi nabídnout víc než jen parťáka a spolupracovat se slušnými lidmi, kteří vás neobejdou. Je to business, který nepotřebuje vysokou počáteční investici. Stačí web, tištěná brožura, vizitky. Zacílit na kanceláře plné sedících lidí, bažících po krásném těle, relaxu a pohybu. Další možná cílová skupina by mohly být maminky, které se snaží dostat zpět do svých starých džínů a dále všichni ti, kteří si chtějí vyčistit hlavu. Pravda je, že pokud někoho naučíte běhat s radostí, není nic krásnějšího než si tak běžet, poslouchat dobrou muziku do uší a nic jiného nevnímat.