Podnikání bez právníka

Spíš, než smlouvám a jejich náležitostech, bych se ráda věnovala příkladům z praktického života. Smlouvy píší moji kolegové, já právník nejsem, spíše radím lidem v nejrůznějších oblastech byznysu. A někdy slyším opravdu dobrodružné příběhy. Stále dokola mě překvapuje, jak jsou lidé schopní takzvaně „zazdít“ svůj byznys, na kterém tak usilovně pracovali a pracují. Dávám tedy k lepšímu pár příkladů ze života, s kterými jsem se setkala.

Historek o tom, jak se nevyplácí rozjet podnikání se společníkem, aniž byste se dohodli, kdo co přináší, bylo řečeno už hodně. Tuto lapidární chybu tedy shrnu jen pro pořádek. Sepište si jednoduchou smlouvu o tom, co a kdo přináší, co od byznysu kdo očekává a jak se případně rozejít jako slušní lidé. Dávejte si pozor, co nastane, přijde-li nový společník či investor. Tady bych doporučila film Social Network o zakladateli Facebooku. Několikrát si přehrajte scénu, kdy Eduardo Saverin zjistí, že s příchodem investora se jeho významný podíl ve společnosti Facebook zmenšil na zanedbatelné procento. Hlavním poučením, až se budete na tu scénu dívat je, nepodceňujte smlouvy. Není nic horšího, než přijít o třicetiprocentní podíl ve Facebooku jen proto, že jste si nepřečetli pořádně smlouvu, nebo ji nerozuměli a styděli se to přiznat.

Pojďme ale dál, byznys běží. Víte, co chcete vyrábět a kde. Našli jste výrobce, který je ochoten vyrobit váš produkt přesně podle vaší specifikace, v potřebném množství a za přijatelnou cenu. Bude pro vás prostě vyrábět na zakázku.  Doporučuji ošetřit si podmínky, za kterých bude výrobce vyrábět, kdy musí dodat a kdy nemusí, jak si ochráníte, že váš výrobek nezkopíruje, nezačne ho prodávat sám za sebe, jak můžete reklamovat a řadu dalších. Přišla za námi podnikatelka, pro kterou takto na zakázku vyráběla malá firma na východě Čech. Bez smlouvy. Objednávka po telefonu, vystavená faktura. Vše se dařilo, zákazníci přibývali, objednávky rostly. Pak se ozval zahraniční zákazník. Výrobce a podnikatelka se po telefonu dohodli na navýšené dodávce. A pak už se nic nedělo. Zásilka nedorazila. Telefony nikdo nebral. Až po pár týdnech. „Bohužel to nestihneme vyrobit. Asi už vůbec nebudeme vyrábět. Získali jsme velkého zákazníka a naše kapacita bude plně vytížena. Sbohem.“  Neodpadlo to dobře. Podnikatelka přišla nejen o zahraničního zákazníka, ale i o většinu zákazníků na českém trhu. I přesto, že neměla písemnou smlouvu, kolegové právníci s ní řeší, jak se svých práv a případně náhrady škody domoci. Nicméně, právní bitva je věc jedna, praktický a zničující dopad na byznys je věc druhá. Stačilo se poradit, jakou smlouvu s výrobcem uzavřít. Navíc věcné a rychlé jednání o smlouvě s obchodním partnerem je obvykle známkou solidnosti. Věty typu, „To sfouknem bez smlouvy“ by měly být blikajícím červeným světlem a výstrahou.

Další perličkou je zkušenost jiného podnikatele s obchodním zástupcem. Tento člověk vyráběl zdravotní pomůcky. Byl na začátku, ale bylo jasné, že jeho výrobek je prodejný a najde si své zákazníky. Šlo to pomalu. Tak jak to na začátku bývá. Pak se objevila „šikovná“ obchodní zástupkyně. Navrhla, že bude zdravotní pomůcky prodávat. Za fixní plat 25 tisíc a procenta z prodeje. „Šikovná“ paní údajně znala trh, měla kontakty a vůbec to všechno znělo skvěle. Nic se nesepisovalo, dohoda zněla, já budu prodávat a na konci každého měsíce dostanete seznam firem, které jsem oslovila, navštívila a případně jim prodala váš výrobek. A podnikatel platil fixní plat. První měsíc vesele, plný očekávání zvýšených prodejů, druhý měsíc méně vesele, navíc stále bez přehledů o prodejích a třetí měsíc se vzbouřil a domáhal se konkrétních výsledků za své peníze. Za sedmdesát pět tisíc nedostal nic. Poučení, které z toho plyne – pokud někdo není motivován a dostane peníze, ať prodává nebo sedí doma na gauči, bude sedět doma na gauči. Stačilo se poradit, jak se obvykle takový obchodní vztah uzavírá a co je obvyklé. Právní rada by přišla na mnohonásobně méně peněz, než těch sedmdesát pět tisíc.

A poslední příběh ze života. Podnikatel si pronajal kanceláře. Nájem kanceláří není malý náklad, navíc kancelář je výkladní skříň a srdce vašeho podnikání. Mělo by tedy vše fungovat. Mělo by. Ale občas nefunguje. Většina z nás dělí problémy na malé provozní, které se buď neřeší vůbec nebo tak nějak za pochodu. Pak jsou problémy fatální, které ohrožují samotné podnikání. Je neuvěřitelné, jak nenápadně se někdy mohou problémy miniaturní zákeřně a nepozorovaně změnit na problémy fatální. Občas v kanceláři neteče voda. Ale nakonec teče. Občas nejede výtah, ale po pár dnech zase začne jezdit. Nefunguje topení, což je fakt nepříjemné, ale přinesete si z domova ještě jeden svetr. Potkáte na chodbě majitele nebo správce budovy a zmíníte žoviálně závady a doufáte v jejich nápravu. Nic se neděje. A pak se sejde víc špatných zpráv najednou, do toho opět nejezdí výtah a v kanceláři je zima jak v lednici. Bouchnou saze a vy nařídíte účtárně, aby rozhodně naplatila nájem. A máme tady fatální problém, protože jste porušili smlouvu. Nezaplatili jste a písemně o závadách nemáte ani řádek. Navíc z nezaplaceného nájmu narůstá úrok z prodlení. Zkrátím to. Když nastane problém, podívejte se, jak máte podle smlouvy postupovat a udělejte to přesně tak. Pošlete doporučený dopis, posílejte maily, ale rozhodně nerozebírejte závady na chodbě nebo jen po telefonu. Toto platí i v jiných situacích. Pokud se chystáte k nějakému novému či nestandardnímu kroku vůči svému společníkovi, obchodnímu partnerovi, zákazníkovi, zaměstnanci, dodavateli či odběrateli, podívejte se, co je ve smlouvě (pokud nějakou máte) a jak to správně máte udělat. A pokud si nejste jistí, poraďte se. V naprosté většině případů se vám to vyplatí.