6 kroků, jak vybrat ten pravý business nápad

Léto je nejlepší čas na prozkoumání nápadů, přemýšlení, plánování a testování. Abyste to v září mohli rozjet.

Máte spoustu nápadů na vlastní podnikání. Ale nevíte, který je ten pravý. Milujete jógu a děláte famózní domácí sirupy. „Měl(a) bys to dělat za peníze“, přesvědčuje vás kamarádka, manžel, tchýně, soused… Vrtá vám to v hlavě, jenže, co je lepší, jóga, sirupy, nebo obojí? Co má cenu rozjet a udělat z toho první malý business? 

Předpokládám, že prozatím se neumíte naklonovat, a tudíž si vyberte jedno nebo druhé. 

Já osobně bych si vzala papír (velký) a tužku a testovala bych, abych se dokázala rozhodnout na základě faktů a ne domněnek.

1. Test „low hanging“ fruit“ neboli, co můžete rozjet nejsnáze, nejrychleji a s nejmenší investicí. U kterého nápadu máte nejvíc kontaktů, známých a přátel, kde můžete požádat o doporučení, možných obchodních partnerů, prostě lidí, kteří vám mohou pomoct, znáte je, jsou vaši potenciální zákazníci a start tak bude o trochu jednodušší.

2. Trh
V jaké kondici je trh, jaká je konkurence. Najděte si podnikatele, firmy, značky, které ve vašem oboru vynikají, baví vás a pak se pořádně podívejte, jak dělají business, jak komunikují, jaký mají web, jaké mají sociální sítě, o čem se mluví v diskusích pod jejich články a posty, jak prodávají – inspirujte se a zjistěte, co můžete nabídnout jinak a po svém.

3. Kupní síla zákazníků – jsou zákazníci ochotni a schopni za takovou službu nebo produkt zaplatit?

4. Skills neboli vaše dovednosti a zkušenosti
Umíte to, co chcete prodávat sami nebo se potřebujete něco doučit, plánujete s někým spojit síly tak, abyste se v tom, co umíte doplňovali?

Všimněte si, že se neptám, jestli to umíte perfektně a jste největší guru na celém širém světě ve vašem oboru. Nenechte se odradit perfekcionismem, umíte to dobře? Fajn, neplánujete provozovat atomovou elektrárnu a jste ochotni se dál učit, alespoň doufám.

5. Splnění vašich cílů

✅ Peníze - jak vysoký příjem potřebujete/chcete měsíčně z podnikání získat (pozor příjem není zisk). Je to reálné? Pokud chcete měsíčně vydělat 250 tisíc a znamená to, že musíte prodat 25 hodin jógy za týden nebo uvařit hektolitr sirupu, zvažte, jestli to zvládnete, aniž byste se rozkrájeli nebo zhroutili a jestli je na trhu tolik zákazníků.

Vaše finanční rezerva - jak dlouho vydržíte dotovat svůj business, než začne vydělávat?

✅ Svoboda – většina lidí se těší, jak v podnikání získá větší svobodu rozhodování a stane se svým vlastním šéfem. Ujistěte se, že máte dost osobní disciplíny.

✅ Kapacita – máte dostatek časové a mentální kapacity? I když jste dříč, ani vy nedokážete pracovat 18 hodin denně, věřte mi, nejste robot.
Fakt vás to bude bavit (alespoň trochu), nerozjíždíte podnikání jen proto, že kámoška nebo soused podniká taky?

6. MVV neboli „minim viable version“ neboli minimalistická testovací verze
Nemusíte provozovat 16 typů jógy a vaše první hodiny můžete provozovat v parku (i kolemjdoucí jsou potenciální zákazníci, minimálně je bude zajímat, co se to v tom parku děje) nebo u vás na zahradě. Dobře, možná ne v prosinci, plánujte tak, abyste svou jogínskou živnost rozjeli v květnu, přes léto otestujete zájem zákazníků a na konci září už budete vědět, jestli má cenu pronajmout si malé jóga studio. Mimochodem, víte co nejvíc odrazuje lidi, aby začali s jógou? Bojí se, že jsou začátečníci a na hodině bude moc lidí, co už si nepletou pozici psa s pozicí bojovníka. 

Není taky nutný nabízet 7 druhů sirupu z 37 bylin. Začněte jednoduše. A domluvila bych se s někým, kdo má ve své profi gastro provozovně volnou kapacitu (možná budete muset vařit sirupy v noci) a teprve pak bych se poohlížela po vlastní výrobně.

Jedním z největších omylů na začátku podnikání je utrácet nesmyslné peníze dřív, než zjistíte, jestli váš business pojede nebo ne (drahé weby, drahé vybavení, drahá grafika…). Takový HOGO FOGO hraní si na podnikání. Než začnete utrácet, testujte.

Až zjistíte, že vaše minimalistická verze funguje, můžete ji dál vylepšovat a rozvíjet. Pokud zjistíte, že vaše sirupy jsou sice famózní, ale za 3 měsíce jste prodali jen 5 lahví a z toho 3 kamarádce, které bylo trapné odmítnout, je čas udělat pragmatické rozhodnutí a posunout se k testování dalšího nápadu.

Než testovaný nápad definitivně zaříznete, ujistěte se, že

✔️ máte ten správný message pro vaše zákazníky 

✔️ říkáte jasně co prodáváte a co z toho zákazník bude mít

✔️ mluvíte řečí vašich zákazníků

✔️ zbytečně to nekomplikujete

✔️ nehrnete na zákazníka zbytečně moc informací, abyste ukázali, jak jste chytrý

✔️ máte správně nastavený prodejní proces

✔️ máte dostatek „touch pointů“, kde se o vás zákazník dozví (web, sociální sítě - ne všichni zákazníci jsou na sociálních sítích. Vyberte ty správné touchpointy – neboli místa, kde se o vás potenciální zákazník dozví, plakáty v místní škole a školce, stánek na nedělním trhu lokálních produktů…)

✔️ nechali jste svou službu nebo produkt vyzkoušet zdarma nebo za polovic známým, výměnou za reference a doporučení

A pokud to máte všechno v cajku a přesto se k vám lidi nehrnou, nezoufejte, je čas vyzkoušet to jinak nebo otestovat váš další nápad. 

„Není to tak, že jsem neuspěl, jen jsem našel 10 000 způsobů, které nefungují.“
Thomas Alva Edison