A co je to ten frílančer?

….. zeptala se sympatická paní na jedné besedě o mé knížce a rozjezdu podnikání. Má první reakce byla “to je fakt vtipný”, než jsem si uvědomila, že to myslí smrtelně vážně. Ne každý by měl koule přiznat s ledovým klidem, že fakt netuší co to je, smekám!Potom, co jsme se dostali do debaty o tom, že “frílančer” (freelancer) je prostě někdo, kdo dělá byznys tzv.“na volné noze”, kdo má živnosťenský list a podniká buď úplně naplno nebo jen jako “vedlejšák” při svém zaměstnání, se rozjela zajímavá debata. Proč teď frčí “stártapisti” a jaký je rozdíl mezi stártapistou a frílančerem neboli živnostníkem.

Příjemné na tom celém večeru bylo zjištění, že frílančerů je plno, jen si říkají jinak, nebo si neříkají nijak a poměrně dost jich podniká při své práci. Nehledají investory, ani nepřipravují pitch decky (neboli prezentace pro investory), nýbrž podnikají proto, že potřebují vydělat o pár peněz víc, aby si mohli koupit to, co je těší nebo co nutně potřebují. Tihle frílančeři totiž nebrblají nad tím, že mají mají málo peněz, ale prostě zjistí, co umí a co můžou a rozjedou to.

Takže vy všichni frílančeři neboli živnostníci nebo-li ti, kteří prostě udělali ze své potřeby, nápadu nebo hobby vlastní podnikání – jste úžasní a skvělí. Zasloužíte potlesk ať už pořádáte workshopy malování na sklo, kurzy fermentování zeleniny nebo jiných věcí, učíte lidi seskok padákem, jste odborníkem na pěstování rybízu nebo masožravých rostlin, točíte videa (webináře) o správném hřebelcování koní, čistíte bazény, učíte lidi meditovat, poskytujete první pomoc lidem s kocovinou, pronajímáte kuřata a slepice, rozesíláte lidem vlídné vzkazy, máte kurzy paličkování, šití tureckých kalhot, učíte lidi jak malovat kraslice, pronajímáte bagr či traktor, na kterém lidi mohou brázdit vaše (nebo sousedovo) pole nebo případně půjčujete kladivo a necháte ve vaší stodole vystresované manažery bušit do talířů a betonových kvádrů (samozřejmě za peníze). Je to prostě paráda a hlavně nikdy nevíte, jestli se z toho časem nestane mnohem větší podnik, než jste si původně mysleli.

A kdybyste se chtěli dozvědět víc o frílančerech neboli frílencrech, mrkněte na web Roberta Vlacha – Na volné noze, případně si přečtěte jeho knížku, která se jmenuje taky Na volné noze, a kdybyste měli chuť poslouchat podcast v angličtině, zkuste třeba She did it her way nebo The Side Hustle Show.

Zdravím všechny frílančery!