Investiční portfolio po 50

Midjourney

TAKY UŽ JSTE PROŠVIHLI INVESTIČNÍ VĚK?

Všichni dneska mluví o investicích. Investujte do akcií, investujte do ETF, do komodit, do zlata... Investice vás zajistí na důchod. Jasně, ale investice zajistí možná na důchod dnešní generaci Z, ale nás padesátníky rozhodně ne.

Základem úspěchu je pravidelné a dlouhodobé investování, alespoň třicet let.  Ruku na srdce, „the game is over“, v padesáti nebo šedesáti letech už toho moc nenainvestujeme. Neříkám, že bychom investovat neměli, ale buďme realisti, nebudeme čekat na zhodnocení do pětaosmdesáti. Chceme žít a užívat si investic už teď.

Do čeho teda investovat? Jediná šance je investovat do sebe. Do čeho teda investovat? Jediná šance je investovat do sebe tak, čímž si zajistíme na dlouho fyzickou i psychickou kondici, tudíž máme šanci se zajistit finančně a ještě dlouho, nejlépe úplně až do konce svých dnů být v pohodě a neskončit v bídě a zapomění. Berme sami sebe jako svoje největší aktivum. Ve svém portfoliu už dneska máme slušnou sbírku cenných akcií, jako třeba:

  • Znalosti a odborné vědomosti
  • Zkušenosti
  • Životní moudrost

Ale investovat musíme pravidelně do dalších cenných komodit:

  • Vlastního zdraví
  • Psychické pohody
  • Uvědomění si vlastní hodnoty
  • Velkorysosti a nadhledu
  • Nových znalostí
  • Otevřené mysli
  • Zájmu o dění kolem sebe

Tohle je naše 50+ investiční portfolio, které bychom měli hýčkat a pracovat na jeho neustálém zhodnocování.

Vezmeme to pěkně popořadě

Jaká je hodnota mého dnešního portfolia?  Vědomosti, zkušenosti, životní moudrost

Neznám nikoho, kdo by se za padesát let života nic nenaučil a neuměl vůbec nic. Pokud jste nežili v jeskyni a neživili se kořínky, něco jste se za svůj život naučili. A upřímně – i schopnost přežít v jeskyni a znalosti, která bylina mě udrží při životě a která mi přivodí otravu, má hodnotu. Jestli vás nenapadá, co všechno umíte, vezměte si tužku a papír a zapátrejte. Každá znalost se počítá – umíte řídit projekty, pěstovat zeleninu, háčkovat dečky, skládat origami, psát články, fotografovat, dodávat lidem sebedůvěru, hrát na housle nebo kytaru, kreslit, mluvíte plynně finsky, zpíváte jak Pavarotti, prostě zapátrejte, určitě něco najdete a mrkněte na konec článku, je tam konkrétní příklad. Abych trochu rozproudila vaše pátrání, připravila jsem vám tahák s otázkami, který vám v tom přemýšlení pomůže... 

Tak teď už určitě víte, co umíte, co vás těší, co chcete a co naopak nechcete. Hodit to na papír bude hračka (obrázek ke stažení).

Máte sepsáno? Skoro bych si vsadila na to, že až to budete číst, budete se usmívat. To je překvapení, co? Umíte toho docela dost. A není to o tom, že musíte nutně začít podnikat, překopat od základů svůj život a od zítřka se změnit v superhrdinu. Ne, je to jen první krok k přemýšlení, jak naložíte s druhou půlkou života tak, abyste byli i nadále nebo znova spokojení (jsem optimista a věřím na dlouhověkost).

Nikdo vás nezná tak, jako vy sami sebe, nikdo vám tudíž nemůže diktovat, kudy se vydat a nedej bože, co si máte myslet. Je to na vás.

Další cenné komodity do našeho portfolia

Otevřená mysl

Teď už můžete dál přidávat do svého portfolia.

Je to zvláštní, ale když víte, co chcete a otevřete mysl, začnou se dít věci. Objevují se příležitosti, které pasují do vašeho směřování a přání.

Bez otevřené mysli a ochoty přijmout svět takový jaký je, to nejde. Největší překážkou je věta „takhle jsme to dělali vždycky“. To prostě neplatí.  Jestli běžel svět v posledních 30 letech klusem, dneska pádí tryskem a už nikdy se nic nebude dělat jako vždycky.

Berte zájem o dění kolem sebe, jako otevřené okno do světa. Dějí se tam sice i věci nepěkné, ale zároveň je tam spousta zajímavostí. A ty do života vnášejí radost, spokojenost a schopnost užitečně si spojovat souvislosti. Nezavírejte to okno, naopak otevřte ho dokořán.

Rozhled & informace - knížky

Austin Kleon – Jeď dál – 10 způsobů, jak zůstat kreativní v časech dobrých i zlých

Máte pocit, že všechno je tak nějak na …nic? Zkuste knížku Bůh chodí po světě vždycky inkognito. Nebojte, žádné náboženství, chytře napsaná motivační knížka formou detektivky. 

Seth Godin – Kopni do té bedny, inspirace pro ty, kteří chtějí něco nového začít, ale nemohou se k tomu dokopat


A něco na relax, nemůžeme se pořád jen vzdělávat


A kdybyste chtěli vědět víc o osobních financích, pusťte si na Seduo můj kurz Peníze pod kontrolou, průvodce osobními financemi pro každého