Jak začít podnikat (tak trochu pro holky)

Rozjet podnikání chce nápad, odvahu, dávku šílenství, hodně štěstí, ochotu pracovat 25 hodin denně a vytrvalost. Pak ještě zdravou drzost vrátit se oknem, pokud vás někdo vyhodí dveřmi, optimismus a trochu peněz do začátků.

I když znám dost lidí, kteří mají peníze a business ne a ne rozjet. Začátku podnikání vždycky předchází úvahy, pochyby, obavy, nadšení. Zná to každý, kdo začínal. Vzhledem k tomu, že obvykle nerozjíždíte výrobu letadel, ani mikročipů, obávejte se jen mírně a začněte v malém. 

Možná už máte konkrétní nápad, možná se teprve rozhlížíte, co by vás bavilo a co by mohlo mít úspěch. 

Vezměte si čistý list papíru a zkuste odpovědět na následující otázky:

Co umím 

Co mě těší a zajímá?

Co mě naopak vůbec nebaví?

Z čeho mám strach

V čem podnikat

Pokud jste odpovídala upřímně, měla byte mít před sebou černé na bílém, do čeho byste se pustit mohla a čeho byste se měla naopak vyvarovat.  Např. jste opravdu dobrá v pořádání rodinných oslav, ale představa, že budete muset promluvit před více, než dvěma lidmi ve vás vyvolává podobné pocity jako návštěva zubaře. Vždycky jste ráda organizovala všechno a všechny a taky vám to vždycky klaplo. Pletete úžasné svetry, krásně kreslíte, zpíváte nebo máte šmrnc a vždycky víte, kterou vázu postavit na který stůl, aby to vypadalo dobře. To vše mohou být věci nebo služby, za které jsou možná jiní ochotni zaplatit.

Je teď ta správná doba na podnikání 

Řada lidí se ptá, kdy je ten správný okamžik pro začátek podnikání. Upřímně řečeno, nikdy. Vždycky se najdou překážky i důvody hovořící jasně pro. Znovu je dobré si uvědomit, jak se cítíte vy. Pokud vás úvahy o vlastním podnikání nabíjí energii a máte neodolatelnou chuť pustit se do toho, neváhejte a zkuste to. Pokud chcete podnikat jen proto, že vaše kamarádka podniká taky a vy ji chcete už od 3. třídy ve všem trumfnout, ještě jednou si to rozmyslete. Není taky nutné začít podnikat jen proto, že vám vaše matka vždy říkala, že to nikam nedotáhnete. Člověka to naštve, ale motivace k podnikání by měla být pozitivní, alespoň u mě to tak funguje.

Průzkum trhu

Na tomto místě je třeba začít brát věci vážně. Teď už se opravdu připravujete na svůj business.  A v businessu platí pravidla. Pravidlo číslo jedna: „Chraňte své nápady.“: V rámci svého průzkumu trhu je dobré se ptát, ale opatrně a rozmyslet si dobře koho se ptáte a co komu říkáte. Pravidlo číslo dvě: Průzkum trhu, konkurence, cen, chování zákazníků, příkladů ze zahraničí, prostě sežeňte si všechny dostupné informace, které se k vašemu budoucímu businessu vztahují a budou se vám hodit.

Podívejte na podobné služby nebo výrobky- kde se prodávají v kamenných obchodech nebo na internetu, jak se prodávají a za kolik? Kdo si je kupuje a proč? V čem je váš výrobek jiný, nebo je úplně stejný jako ty ostatní? Proč by si tedy někdo měl koupit zrovna ten váš a nikoliv ten konkurenční. V této fázi buďte vůči sobě neúprosná a upřímná. Pokud si teď budete namlouvat, že se všichni v rodině nad vašimi úžasnými ručně pletenými svetry rozplývali a všichni si je objednali, neznamená to, že úplně cizí zákazníci budou dělat totéž. Jestli máte pocit, že jste objevila úplnou „díru“ na trhu a váš produkt nebo službu nikdo jiný nenabízí, je dobré položit si otázku čím to je. 

Odvahu, pokud to nezkusíte, nikdy se nedozvíte, jestli byste uspěla

Neobávejte se neúspěchu a kroku do neznáma. Kdyby lidé nezkoušeli nové věci, nebyl by svět tam, kde je. Pokud do toho půjdete s reálnými představami, to znamená, že každý začátek je těžký, že ne každý vám bude fandit, nezačnete vydělávat po dvou měsících a zákazníci vám nebudou klečet u nohou, jděte do toho. Je taky dobré si uvědomit, že všechny firmy byly jednou malé, ne každý chce a může vymyslet nový Apple, případně založit úplně novou banku. Někdo vytvoří obchodní impérium, jiný podniká v malém a nechce na tom nic měnit. Ten správný koktejl je vaše šikovnost, trocha štěstí, hodně trpělivosti, vůle vydržet, odolnost vůči prvním neúspěchům, ochota učit se a sledovat dění kolem sebe a chuť pouštět se do nových věcí. Pokud jste dočetla až sem a stále máte chuť to toho jít, máte ten správný náboj a úspěch by se mohl dostavit. 

Je můj nápad reálný, neboli komu svůj produkt nebo službu budu prodávat

Máte nápad, odvahu a odhodlání zkusit své štěstí v džungli businessu. Důležitou otázkou je, zda bude o váš produkt nebo službu zájem. Tady nastává konkrétnější fáze vašeho přemýšlení. Musíte se podívat na trh, potenciální zákazníky a jejich potřeby a samozřejmě vaši konkurenci. Je dobré si položit otázku, jestli byste vy sama o takový výrobek nebo službu měla zájem. Byla byste ochotná za něj zaplatit a kolik? Řeší váš produkt nebo služba nějaký problém vašich budoucích zákazníků? Usnadní jim život? Pokud ano, mohli by být ochotni vám zaplatit. 

Kolik to vlastně bude stát?

Pokud jste opravdu rozhodnutá a chcete zkusit svůj nápad převést do reality, je třeba si rozmyslet, kolik vás to bude stát peněz. 

Tak jako máte nejspíš rodinný rozpočet, musíte mít samozřejmě rozpočet i pro své podnikání. I když se jedná o podnikání v malém, základní zásady jsou stejné jako pro podnikání ve velkém.

Co budu potřebovat pro začátek?

Co budu potřebovat pro to, aby se moje zatím nevydělávající podnikání udrželo v provozu?

Za co budu kupovat rodině jídlo, platit byt a za co si alespoň občas koupím něco na sebe?

Plánujte s rozmyslem a s dostatečnou rezervou, vždy je lepší připočítat ke každé nákladové položce 10 - 15% rezervu, nebo-li „finanční polštář“. Pak vás nezaskočí, že tiskárna vizitek zdražila zrovna, když jste si je šla objednat nebo, že vlnu na vaše svetry už mají jen v obchodě 100 km od vašeho bydliště. Nechcete riskovat, že vám dojdou peníze ještě před tím, než jste začala. 

Poslední rada pro fázi přemýšlení

Podnikat sama nebo s partnerem? Když jsou na cokoliv dva, je to vždy příjemnější. Je lepší vymýšlet podnikání s kamarádkou nebo rodinným příslušníkem? Fáze vymýšlení je většinou zábava. Zvlášť pokud plánujete obor, který vás opravdu baví. Ale pozor, připravte se na to, že po určité době přejdete od vymýšlení k realizaci a rozhodování. Jste připravena přijímat názory druhých, přiznat, že nemáte ve všem pravdu anebo naopak říkat nepříjemnou pravdu do očí? Jste připravena říct manželovi nebo kamarádce, že se veze a většinu práce děláte vy? Jste připravena přijít o kamarádku nebo dokonce o manžela (tady je třeba zvážit, jestli šťastné manželství přece jenom nepřevažuje nad výhodou začínající firmy)? Jsou to extrémní příklady, ale v praxi by se jich našla spousta, takže je dobré vzít i tato rizika velmi vážně v úvahu a rozhodnout se zda jít do podnikání sama nebo s obchodním partnerem.

Otištěno v časopise Žena a Život, číslo 19 z 12.9.2012