Test byznys nápadu, aneb není to blbost?

Nápadů máme všichni hodně, a to je dobře, protože kdo nemá

nápady, jako by nebyl. Akorát je potřeba vybrat ty reálné. Nápad zůstane

nápadem do chvíle, než dostanete odvahu a řeknete si „Jdu to zkusit“.

Nezapomeňte, že se nechystáte vyrábět solární panely nebo provozovat

vysokohorský hotel (zatím). Klidně začněte v malém.

 

Odpovězte si na otázky (upřímně)

  • Proč to chci dělat?

  • Komu tím prospěju?

  • Proč si to někdo koupí nebo-li koupil(a) bych si to?


😱 Nebojte se konkurence

Kdo jiný už takový produkt vyrábí nebo poskytuje stejnou službu? (nebojte, tahle informace se vám bude hodit, abyste nemuseli znovu vymýšlet kolo). Nekopírujte, ale inspirujte se a prozkoumejte konkurenci skrz na skrz, mrkněte do online diskusí, podívejte se na web, na sociální sítě konkurence, objednejte si zboží, prostě projděte celou zákaznickou cestu od objednávky až po doručení. A zjistěte co byste udělali jinak a líp.

Podívejte se na své osobní finance a zjistěte (pokud to už nevíte)l:

  • Jaké mám měsíční životní náklady, mám zdroj příjmů, než se moje živnost/podnikání rozjede?
  • Jakou mám finanční rezervu – kolik peněz můžu do rozjezdu živnosti/podnikání dát ze svého?
  • Jak dlouho můžete svoji živnost dotovat, než začnete vydělávat? 

Tahle informace je cenná, protože podle toho se na začátku zařídíte, můžete začít jen s živnostenským listem za 1.000 korun a profilem na Instagramu nebo Facebooku zadarmo. Jestli potřebujete nakoupit suroviny a materiál, obaly, dojet pro zboží autem, budete muset sáhnout do kapsy trochu hloub. Záleží jen na vás, jen je potřeba vědět, co si můžete dovolit, abyste nezemřeli hlady.

🤔 Jak reálný je můj nápad?

Jak to zjistit?  Samozřejmě se ptáte v rodině a kamarádů. „Co na to říkáš? Koupil(a) by sis to?“ Jenomže to nestačí, rodina a kamarádi nás mají rádi a do očí nám málokdy řeknou „Hele, je to blbost.“ Pokud se všichni v rodině nad vaším úžasným nápadem budou rozplývat, neznamená to, že úplně cizí zákazníci budou dělat totéž.

Je mi jasné, že teď už do toho chcete skočit rovnýma nohama, nemůžete se dočkat, ale ještě jeden úkol pro vás mám. Průzkum trhu. Vezměte si velký kus papíru, tlustou fixu a pište si, kreslete, přemýšlejte, ale hlavně buďte k sobě upřímní.

Komu nabízím řešení – kdo je moje „cílovka“ - můj zákazník,

Tady nestačí jen žena nebo muž, buďte co nejkonkrétnější, kde žije, kolik mu nebo ji je let, jaké má vzdělání, co čte, co sleduje, kde nakupuje, kolik má peněz, na jakých sociálních sítích se pohybuje, prostě cokoliv, co vašeho budoucího zákazníka definuje, ať víte, jak mu nabídnout váš produkt nebo službu. Kde se o vás zákazníci dozví – na Facebooku a budete jim tykat nebo na Linkedinu a budete mluvit spisovně a zásadně vykat, chodí váš zákazník na trh, do knihovny, do kavárny. Je to JUDr. Kratochvíl, hipster Lukáš, důchodkyně Marie nebo sekretářka Patricie…?

Je můj cílový trh dost velký a je tam dostatečná poptávka

,Jestli je na vašem cílovém trhu narváno, najděte skulinu – niche, prostě zkuste vymyslet něco jako podkategorii výrobku nebo služby, úzce specializovanou, oslovíte sice míň zákazníků, ale je lepší být velká ryba v malém rybníce, než malá bělice v jezeře. Navíc zákazníci jsou za specializovaný produkt ochotni zaplatit vyšší cenu. Příkladem mohou být výrobky pro leváky, výrobky pro lidi s výškou nad 2 metry, poradenství v rámci zdravého životního stylu pro různé věkové skupiny, péče o domácí mazlíčky podle plemen, popusťte uzdu fantazii a zkuste vymyslet svou niche v oboru, do kterého se chcete pustit.


Co konkurence a proč právě já (konkurenční výhoda) 

Vymyslete, co dáte zákazníkovi navíc nebo jinak, nezapomeňte, že Coca-Cola a Pepsi nabízejí skoro totéž, a přesto to není totéž a fungují na trhu už pěkně dlouho. Můžete k vašemu výrobku nebo službě přidat zážitek, jako to udělal třeba Dollar Shave Club, firma která vzala obyčejné holicí potřeby, které vyrábí řada společností, ale začala je doručovat lidem až ke dveřím. Tudíž začala prodávat těšení se na doručení balíčku. Stejně tak, Zoot vám neříká, přijďte si vyzvednout svoji sukni, ale přijďte do výdejny radosti. Buďte všímaví, pátrejte, na co si zákazníci vašeho „konkurenta“ stěžují na diskusních fórech, FB skupinách – tam leží vaše konkurenční výhoda. Jen pro jistotu – nižší cena není konkurenční výhoda, nižší cena může být zaváděcí a to zákazníkům hned na začátku narovinu řekněte, 3 měsíců za míň a dost.

  Jak budu měřit úspěch (tržby, povědomí, podíl na trhu…) 

Kritické faktory úspěchu/neúspěchu (vstupní bariéry/legislativa/certifikace…) aneb co nesmí stát, aby můj byznys fungoval – například nesmí se schválit zákaz prodeje marmelád na trhu. Jasně, že nejste jasnovidec, ale sledujete, co se děje na trhu, abyste včas věděli, co se chystá, protože takový zákon nespadne zčistajasna z nebe

Mám na to sílu, energii, čas a mentální odolnost. Už vás slyším, jasně, zvládnu to, zatnu zuby a vydržím to. Skvělý, ale buďte k sobě upřímní, proberte svoje plány i s rodinou, partnerem, aby věděli, že budete v kalupu a možná budete občas potřebovat pomoc a mentální podporu.


Inspirujte se, nekopírujte

A pak se podívejte na podobné služby nebo výrobky a inspirujte se. Není totiž nutné vymýšlet kolo. Nejde o to, zkopírovat něčí byznys, nicméně byznys model – to je, jak vaše konkurence vydělává peníze, prodává napřímo, přes distributora, přes prostředníky, vyplácí provizi, má kamennou prodejnu i e-shop nebo jen e-shop, prodává na Facebook Marketplace, na trhu… , jaké má ceny, jaký má prodejní proces, jak komunikuje, už jste si zkusili něco od vaší konkurence objednat? Jak na vás působila komunikace, naštvalo vás něco? Udělali byste něco jinak?

V čem jste jiní, zkuste vymyslet něco navíc, konkurenční výhodu, něco, co vás nebude stát finančně příliš, ale pro zákazníka to bude mít hodnotu, mile ho překvapíte nebo mu uděláte radost, prostě excelentní zákaznický servis a spolehlivost.


Dejte vědět, co jste vymysleli, propojte se se mnou na Instagramu a rozjeďte to. Důležitý je ZAČÍT! 

Začněte v malém a zkoušejte co funguje

A teď už to můžete zkusit. V malém, udělejte prototyp (taky se tomu říká MVP - minimum viable product), základní verzi služby a nabídněte to lidem. Dejte jim to vyzkoušet, klidně zadarmo, výměnou za zpětnou vazbu, referenci. Upřímný (klidně i brutální) názor má pro vás cenu zlata.

Mimochodem, jestli máte pocit, že jste objevil(a) úplnou „díru“ na trhu a váš produkt nebo službu nikdo jiný na celém širém světě nenabízí, je dobré položit si otázku čím to je. Protože jestli to nikdo na celém širém světě nedělá, nejspíš na tom nelze vydělat peníze, anebo jste objevili „zlatej důl“.

Mimochodem, tahle útlá knížka od Setha Godina o tom, jak uvést do života nápady ze šuplíku se na startu hodí.

Bohužel už je vyprodaná, v knihovně ji nemají, ale zkuste Knihobot nebo Reknihy, prostě někde ji určitě objevíte.